家居裝潢

親子住宅谷倉改造成的花園住宅

  Baraka海邊住宅從谷倉改造而來,對初始結構進行了保留與加強。建築師將體量從場地中抬高,對混凝土圍欄進行整合,使住宅隱沒在非建築結構構成的景觀環境中。深窄的場地是本項目需要應對的最大挑戰。委托人希望建築師能夠以原有谷倉為原型,將其改造為一棟共享家庭住宅,為自己和丈夫提供招待朋友以及家人團聚的空間。

》裝潢參考資料:FASTOFFICE店面簡易裝潢設計、小資店面裝潢:

  Approached by the Client with an archetype (a barn), we celebrated it rather than suppress it, by elevating it from its site, while treating all other structures as non-architectural; submerging one within the landscape, to be one with it, and merging the other with the perimeter concrete fence. The key challenges were the deep narrow site. The Owner had an archetype in mind to start with; a barn. Additionally, the Owner wanted one place for herself to entertain her friends, another for the husband for his friends and a family house where all get together.

  ▼項目概覽,overview ©João Morgado

  抬高的谷倉體量使住宅的視野最大化,且不會遮擋場地後方的結構。架起的谷倉將一側的服務核心和另一側起伏的屋頂綠地相連,為下方的花園和泳池預留了視覺和空間上的通廊。

》裝潢參考資料:小樂良居室內軟裝佈置租屋族首選:

  ▼體量生成,generation of volumes ©João Morgado

  Elevating the barn (family house) maximizes its views without blocking the same to rear structures on the relatively deep site. The elevated barn, spanning in between the service core on one side and the elevated landscape on the other, provides a see-through and an underpass connecting two landscapes; the central garden and the sand beach/poolside.

  ▼屋頂花園,the roof garden ©João Morgado

  ▼視覺通廊,providing a see-through connecting ©João Morgado

  底層的滑動谷倉門能夠在起居室和出入口間做到快速切換,保證空間的私密性。廚房、客用浴室和地窖構成了後勤區,其中廚房位於海景餐廳和中央花園的戶外燒烤平台之間。後勤區上方的夾層中布置了員工區和洗衣房,再上方則是包含客廳、遊戲室、主人套房和兒童套房在內的家庭區。

》裝潢參考資料:室內設計│室內設計公司│室內裝潢│室內裝潢設計│系統櫃–樂活輕裝修:

  A barn door slides along the ground floor to reclaim privacy from the opposite diwaniya, by zapping in between the living and in/out rooms. The kitchen is centered in between the dining room, that opens to seaviews, and the BBQ outdoor deck in the central garden. The support areas (kitchen, guest bathroom, and cellar) are topped by service quarters (maids quarters, laundry room) on the mezzanine floor, tucked below the first floor’s family areas (sitting rooms, playrooms, master suite, and kids’ ensuite bedrooms).

  ▼朝向泳池的谷倉立面,the barn facade facing the swimming pool ©João Morgado

  ▼越過泳池看海面,seaside view from the swimming pool ©João Morgado

  ▼看向首層公共空間,view of the public space on the first floor ©João Morgado

  側邊的服務樓梯和圖書室內的中央樓梯將人們引向上層,同時劃分出客廳與電視間。

  Access to upstairs is through a side service stair and a central one that is concealed within a central library, separating living from In/out TV room.

  ▼室內樓梯,the stairs ©João Morgado

  The ‘guesthouse’, wedges between two landscapes, is connected to it at multiple levels: The living quarters (living, dining, open kitchen, and library have their façade) on the ground floor, the sleeping quarters (master suite, three ensuite guest bedrooms, a sitting area, and pantry) – via a courtyard alongside the guest bedrooms façade – on the first floor, and the clay studio via a roof garden.

  ▼覆土功能區, functional area covered in earth ©João Morgado

  宴會廳與谷倉體量間形成了「幾何重疊」,以滿足功能的需求,將谷倉中的兒童活動空間與客房中的家長接待區聯繫起來。這種「幾何重疊」形成了木材包裹的圖書館空間,以蜿蜒曲折的 「秘密走廊」提供了穿越的捷徑。

  The geometric overlap between the 2 structures (guesthouse and barn) is a direct interpretation of a frequently required programmatic one; connecting the mum’s hosting area in the guest house to the kids’ playroom in the barn. This is achieved via a shortcut ‘secret corridor’ embedded within the wood cladded library snaking both structures.

  ▼蛇形圖書館空間,library in snake structures ©João Morgado

  項目的另一個體量是稱作「diwaniya」的聚會場所,作為招待朋友的娛樂空間。宴會廳中,一層的大空間設有單獨的入口,向三面景觀開放。夫妻生活區、廚房、客用浴室和健身房與服務區相接,上層則是主臥和四間客房組成的睡眠區。

  The ‘diwaniya’ is a gathering area, usually for the father, to host and entertain his friends. The ground floor has a main hall, open on 3 sides of the landscape and served with separate entrance. The side along the service alleyway has the live-in couple living quarters, the kitchen, the guest bathroom, and the gym. The first floor has the sleeping quarters; a master suite and 4 guest ensuite bedrooms.

  ▼宴會廳,the diwaniya building ©João Morgado

  ▼從庭院看宴會廳,view of the diwaniya building from the courtyard ©João Morgado

  ▼宴會廳內部視角,interior view of the diwaniya building ©João Morgado

  ▼宴會廳結構,structures in the diwaniya building ©João Morgado

  地下停車場淨跨度20m、高4m,允許汽車和船只通過坡道或滑道進入,並與客房、宴會廳和中央花園直接相連。除停車場外,技術區、員工生活區和家庭影院也位於地下室。

  The parking basement, a 20m clear span and 4m high, is fit for cars and boats. Accessed by a ramp, that also leads to a slipway, the basement is also directly accessed from inside by the guesthouse, diwaniya, and central garden. Additional to the parking, the basement has technical areas, staff living quarters, and home theater.

  ▼地下空間,underground space ©João Morgado

  ▼夜景,滑動谷倉門,night view, sliding barn door ©João Morgado

  ▼夜景,night view ©João Morgado

  ▼總平面,master plan ©João Morgado

  ▼首層平面,the ground floor plan ©João Morgado

  ▼立面圖,elevations ©João Morgado

  ▼剖面圖,sections ©João Morgado

  Project size: 41700 ft2
Site size: 51390 ft2
Completion date: 2019
Building levels: 3

  

  ©João Morgado

  Project size: 41700 ft2
Site size: 51390 ft2
Completion date: 2019
Building levels: 3

Related posts

小坪數兒童房設計「原創案例」無沙發客廳+投影:輕鬆為孩子打造一個遊樂園

decoration

【輕裝潢推薦相關資料】老百姓裝潢,這幾個設計真的實用,建議提前看看

decoration

兒童房設計收納180㎡簡約大平層,溫暖親子宅,樂享成長時光

decoration

>100㎡寵物宅!方便狗狗進出如廁的輕工業風格【寵物宅設計情報分享】100㎡寵物宅!方便狗狗進出如廁的輕工業風格

decoration

親子住宅130㎡現代簡約,客廳一分為二親子互動,無主燈,看著就想入住了

decoration

極簡風設計,滿滿高級感

decoration