家居裝潢

兒童遊戲空間設計「設計案例」秋千勾起童趣玩心,台中49 坪趣味親子宅- 豐心設計

  不論是秋千擺蕩時的爽朗笑聲,抑或是靜心閱讀的書香時光,每個時刻都揉入了一家人緊密相連的互動情感。這是屋主委由 豐心設計 打理規劃的家宅,簡約白淨佐入木質語匯,映現恬雅舒適的家宅輪廓,刻意將電視牆隱藏起來,留下寬敞環境讓小孩玩耍嬉戲。

  女主人深知運動與培養孩子自律的重要性,體驗生活、感知生活的細節與家人間溫暖而親密交流,有助於成長期幼兒的各方面發展,由「家」這個起點出發,陪伴彼此一段豐富的旅程。

  Whether it is the hearty laughter when the swing is swinging, or the time of reading quietly, every moment is immersed in the close interaction of the family. This is a house planned and planned by Fengxin Design by the owner of the house. It is simple, white and clean with wooden vocabulary, reflecting the outline of the elegant and comfortable house. The TV wall is deliberately hidden, leaving a spacious environment for children to play and play.

  The hostess is well aware of the importance of exercise and cultivating children’s self-discipline, experiencing life, perceiving the details of life and communicating with family members warmly and intimately, which is conducive to the development of children in all aspects of growing up. Starting from the starting point of “home”, they accompany each other for a period of time. A rich journey.

  同樣育有子女的設計總監塗慧敏深知屋主的用心,以同為人母的細膩心思,梳理需求,蘊藏體貼一家大小的流暢動線與敞朗布局,構築一處友善幼兒並饒富趣味的宅邸。

  Q:請問本案的設計主軸與理念為何?

  回應屋主希望小孩在家中遠離3C,打破過往認定電視牆為客廳主體的常規,巧用拉門藏起影音渲染,回歸純淨無雜的公領域,還給居者不被打擾的家庭日常。玄關架設的秋千,是小孩們一回到家的運動天地,一旁偌大的空地,也能設置室內籃球架,常見爸爸陪著一起打球的歡樂畫面。

  The design director Tu Huimin, who also has children, is well aware of the owner’s intentions. With the delicate mind of a mother, she sorts out the needs, and contains a smooth flow and open layout that is considerate to the size of the family, and builds a child-friendly and interesting place. mansion.

Q: What is the design principle and concept of this case?
In response to the owner’s wish that children stay away from 3C at home, it breaks the conventional convention that the TV wall is the main body of the living room, and uses the sliding door to hide the audio and video rendering, returning to the pure and uncluttered public realm, and returning it to the family’s daily life without being disturbed. The swing set up at the entrance is a playground for children when they return home. In the huge open space on the side, an indoor basketball hoop can also be set up. It is common to see happy pictures of dad playing together.

  Q:如何打造友善幼兒的居家美學?

  充分利用瑣碎畸零處,於玄關一側嵌入設置零食櫃,以內凹+層板方式直立陳列展示,這些具有獎勵性質的小點心是給孩子們的一點鼓勵。客廳與餐桌間的櫃體分界線,貼心地降低高度,設計為讓小朋友易拿取物件、書本與玩具等,自主的好習慣在慣常節奏中自然養成。

  Q: How to create a child-friendly home aesthetics?
Make full use of the trivial and odd places, and set up a snack cabinet on one side of the entrance, and display them upright in the form of concave + laminate. These rewarding snacks are a little encouragement for children. The dividing line of the cabinet between the living room and the dining table is carefully reduced in height. It is designed so that children can easily pick up objects, books and toys. The good habit of autonomy is naturally developed in the usual rhythm.

  個案基本資料

  台中市南屯區/ 新成屋/ 電梯大樓/ 室內49 坪/ 格局3 房2 廳2 衛/ 居住人數2 大2 小

  Basic case information
Nantun District, Taichung City / New Existing House / Elevator Building / Indoor 49 Ping / Layout 3 Bedrooms, 2 Halls, 2 Bathrooms / Number of Occupants 2 Large and 2 Small

  

  

  · 符合屋主重視生活體驗的教育理念

  · 結合用餐與辦公的開放式公共領域

  · 有秋千、擺放室內籃球架的的地方

  · 不要有外凸把手並設置零食櫃

  

  1. 玄關設計:

  透氣沖孔鋁板與白系板材作為落塵區的第一道端景,懸空式架起削弱厚重感,並抹上一道優雅銀狐白,另側緊依的杠桿不僅穩定結構也連結起灰色繃布的穿鞋椅。

  
· In line with the homeowner’s educational philosophy of attaching importance to life experience
· Open public realm combining dining and office
· Places with swings and indoor basketball hoops
· Do not have protruding handles and set up snack cabinets

1. Entrance design:
ventilated perforated aluminum plate and white series plate as the first end view of the dust-falling area, suspended type The erection weakens the heavy feeling, and is painted with an elegant silver fox white. The lever on the other side not only stabilizes the structure, but also connects the gray stretched shoe chair.

  玄關與客廳交界處的天花,特別鑿挖洞便於吊掛秋千繩索,成為小孩們的遊戲樂園,同時也能置換為TRX核心訓練的吊環,讓因應疫情宅在家的大人們動動身體。

  The ceiling at the junction of the entrance and the living room is specially dug holes to hang the swing ropes, making it a playground for children. At the same time, it can also be replaced with the rings for TRX core training, so that adults who stay at home due to the epidemic can move their bodies.

  2. 客廳設計:

  旋身一望,地坪悄悄自建商原本附的亮面拋光石英磚,轉換為散發溫潤感的超耐磨木地板,略帶深褐色的底蘊,自帶一股穩定人心的力量,木系線條暈染為公領域的厚實基底。

  2. Living room design:
Turn around and look at the floor quietly. The bright polished quartz tile originally attached by the builder has been converted into a super wear-resistant wooden floor that exudes a warm feeling. It has a slightly dark brown background, and it has a stable heart. Powerful, wood-based lines smudged as a solid base in the public domain.

  輕淺木紋門片以巴士門五金開闔式巧妙遮蔽電視,女主人希望讓幼兒盡量避開影音聲光,保留寬敞領地彈性靈活運用,成排落地的抽屜收納櫃,同樣考量以適合幼童身高,便於孩兒自行取放玩具等物品。

  The light and light wood-grain doors are cleverly concealed by the bus door hardware to open and close the TV. The hostess hopes to let the children avoid audio, sound and light as much as possible, and retain the flexibility and flexibility of the spacious area. The rows of drawer storage cabinets are also considered to be suitable for young children. The height is convenient for children to pick up and place toys and other items by themselves.

  緊扣著保持通暢無阻視感的核心軸線,以低矮櫃取代沙發背牆,不僅擴增儲納能量,也利用長型櫃體劃分出隱形分野,型塑邏輯分明的流暢動線。

  3. 餐廳設計:

  融入多功能復合式概念,此區既是餐廳也是男主人辦公的地方,以一席訂制長方桌落定,特殊的「折角」簡易區分出餐敘與公務的差別,小朋友在用餐之餘也能在這做美術勞作。

  Closely attached to the core axis of maintaining an unobstructed sense of sight, the sofa back wall is replaced by a low cabinet, which not only expands the storage energy, but also uses the long cabinet to divide the invisible field, forming a smooth moving line with clear logic.

3. Restaurant design:
Incorporating a multi-functional composite concept, this area is both a restaurant and a place for the male host to work. It is settled with a custom-made rectangular table, and the special “folding corner” can easily distinguish the difference between meal and official business, and children are eating You can also do art work here.

  原本素白的牆面鋪上織紋壁紙,沉穩的棕褐色系蘊含穩斂氣息,整片書牆妝點家中的垂直向度,綜合型空櫃與抽屜機能,滿足主人豐富藏書與展列值得紀念的小物。

  The original plain white wall is covered with textured wallpaper, and the calm tan series contains a stable and restrained atmosphere. The whole book wall decorates the vertical dimension of the home, and the integrated empty cabinet and drawer function meet the owner’s rich book collection and exhibition value. Memorial little things.

  4. 廚房設計:

  木皮+保護漆形成的吧台銜接外推接近用餐區,借此拉近雙方距離,ㄇ字型廚具路線安排了電器櫃、冰箱櫃,也將擺放垃圾桶與垃圾袋的位置提前考慮,妥貼安置好便於主人使用。

  4. Kitchen Design:
The bar connection formed by veneer + protective paint is pushed out to the dining area, thereby shortening the distance between the two sides. The ㄇ-shaped kitchen utensils route arranges electrical cabinets and refrigerator cabinets, and also considers the location of trash cans and garbage bags in advance. Set up for the owner to use.

  5. 主臥設計:

  移步邁向睡眠區,訴求簡潔優雅的新古典風格,班傑明摩爾漆刷出淡雅藍色調,具有耐刮、好清潔的特性,柔和雅韻中揉植沉靜氛圍,寧謐睡臥境地伴香甜入夢。

  5. Master bedroom design:
Step into the sleeping area, seeking a simple and elegant neo-classical style. Benjamin Moore paint is painted in a light blue tone, which is scratch-resistant and easy to clean. The soft and elegant rhyme is planted with a quiet atmosphere. Tranquil sleep and sleep with sweet dreams.

  精心丈量尺寸與仔細分配收納區域的系統櫃,是主人儲藏衣物的好幫手,隨著拼接雙色窗簾漫進的煦煦日光,床頭一盞典雅壁燈,泛起金屬光澤互相輝映。

  The system cabinet, which is meticulously measured and carefully allocated to the storage area, is a good helper for the owner to store clothes. With the splendid sunlight flowing in with the spliced two-color curtains, there is an elegant wall lamp at the head of the bed, which glows with metallic luster.

  另一側以淺色木皮框塑出臥榻區,睡前親子談心共讀相伴,創造全家共享的親密空間,濃濃親子情洋溢於朗讀笑語聲間,上方鑲嵌長條LED燈補足燈源。

  On the other side, a light-colored wooden veneer frame is used to form the couch area. Before going to bed, parents and children can talk and read together, creating an intimate space shared by the whole family. The strong parent-child relationship is filled with the sound of reading and laughter. The top is inlaid with long LED lights to supplement the light source.

  6. 兒童房設計:

  本案規劃兩間兒童房,恰是一雙兒女各自的小天地,以油漆的手法隨性表現女孩柔和與男孩自由奔放的氣氛,同時挹註圓弧、曲線等元素,活絡視覺感官,增添活潑動感。

  6. Children’s room design:
In this case, two children’s rooms are planned, which are just a small world for a pair of children. The method of paint is used to express the soft atmosphere of girls and the free and unrestrained atmosphere of boys. At the same time, elements such as arcs and curves are added to activate the visual senses. , adding liveliness and dynamism.

  

  7. 收納配置:

  同步考量大人與小孩的使用方便性,盡量以低矮櫃型取代頂天長櫃,為避免刮傷,櫃體或門片舍去凸起門把。利用玄關銜接廚房的過度區,巧設直立型的開放式零食櫃,另推開暗門設有儲藏室,擺放腳踏車或暫時用不到的家電。

  
7. Storage configuration:
Simultaneously consider the convenience of use for adults and children, try to replace the long-top cabinet with a low-profile cabinet, and remove the raised door handle from the cabinet or door to avoid scratches. Use the entrance to connect the transition area of the kitchen, cleverly set up an upright open snack cabinet, and push the secret door to set up a storage room to store bicycles or appliances that are not used temporarily.

  8. 動線規劃:

  視線不受阻的公領域,自玄關起靈活串起客餐廳,吧台外推靠近餐區的巧思,為緊密生活的一家人再添近距離的互動交流情感。

  8. Circulation planning:
The public realm with unobstructed sight line, the guest restaurant is flexibly connected from the porch, and the bar counter is extrapolated to the ingenuity of the dining area, adding close interaction and emotion to the close-knit family.

  9. 燈光設計:

  全室沒有所謂主燈,而是均勻散布調光燈,運用可調色溫的功能,依需求調節白光或黃光的明亮度。

  

  10. 建材挑選:

  沖孔鋁板、鐵件、繃布、木作、進口壁紙、仿石紋系統板材、石紋薄磚、系統櫃、乳膠漆、超耐磨木地板、木皮、線板、壁燈、烤漆、LED 長條燈、班傑明摩爾漆

  

  11. 色彩計畫:

  簡淨低彩度的筆觸打底,雅致情調中以木紋、銀狐白印上一抹畫龍點睛的身影,書牆以略帶暖橘的深棕褐色為襯,呼應木地板的溫潤感,私領域由乳膠漆為臥室換上藍色調、奶茶杏色與淡橘。

  9. Lighting design:
There is no so-called main light in the whole room, but the dimming lights are evenly distributed, and the brightness of white light or yellow light can be adjusted according to the needs by using the function of adjustable color temperature.

10. Selection of building materials:
Perforated aluminum plate, iron parts, stretch cloth, woodwork, imported wallpaper, imitation stone pattern system plate, stone pattern thin brick, system cabinet, latex paint, super wear-resistant wood floor, veneer, line board, wall lamp, baking paint, LED long Strip lamp, Benjamin Moore paint

11. Color plan:
simple and low-chromatic brushstrokes are used as the base, wood grain and silver fox white are printed with a finishing touch in the elegant mood, and the book wall is dark brown with a hint of warm orange. Brown is used as the lining, echoing the warm feeling of the wooden floor. In the private area, the bedroom is replaced with blue tones, milk tea apricot and light orange from latex paint.

  

Related posts

【親子宅設計精選】新房完工了,朋友都說好看大氣,親戚卻吐槽說太冷了不溫馨

decoration

簡裝≠窮裝!這麼搭配舒適到讓人羨慕,看到廁所:這才叫生活

decoration

【輕裝潢相關資料】新房裝潢:如何裝潢出一個既有質感,又有煙火氣的家?

decoration

>新家軟裝全靠淘寶,77平只花了9萬,裝修原則就是省錢實用新家軟裝全靠淘寶,77平只花了9萬,裝潢原則就是省錢實用

decoration

裝潢折扣由你定,基裝還能享半價!兄弟裝飾315裝潢消費節開年鉅惠來襲

decoration

下一套房我也要做懸浮式設計,顏值與實用並存,提升家居幸福感

decoration